Primul ultra montan de peste 100km l-am avut in plan de acum un an cand gandul asta rasarise in momentul in care eram complet iesit din forma si nemotivat. Pregatirea am inceput-o usor iar volumul l-am crescut treptat. In calendar am inclus si cateva competitii de pregatire (Urme pe play, Transylvania 50k) curse pe care le-am dus mai mult sau mai putin bine.
Am ajuns luni in Vielha si am inceput sa planificam zilele dinaintea cursei. Marti am facut ultima bucata de 14km cu 1100m ce include mult temuta urcare din Arties. Apoi au urmat zile de odihna si carboloading, sau mai bine spus “abuz alimentar”.
Desi partea de carboloading a decurs bine, odihna a cam lipsit, mai ales somnul dinaintea start-ului. Am plecat intr-un ritm lejer in valul 2 la ora 6:30. Nu am fortat deloc desi energia start-ului te imbia sa maresti ritmul. Eram cu ochii pe ceas, sa tin cat mai mult zona 2 de puls. Am alergat cu Mihai inca de la start. Primii 5km sunt pe plat si te poarta prin centrul oaselului Les. Au fost ambuteiaje ce au durat cam 15min la intrarea in padure si inceputul urcarii catre Canejan. Urcarea a mers bine, desigur ritm lejer, tot timpul cu ochii pe puls, nu cumva sa se duca prea sus. M-am alimentat constant inca de pe la km 4, in special Maurten lichid pe urcari dar am intrat si in nutritie (geluri Sis Betafuel si jeleuri Sis). La Canejan s-a pierdut ceva timp la rehidratare unde am reusit sa-mi fac doua flask-uri de Maurten dar nu am mai avut timp sa iau si altceva de la punct.
De la Canejan la St Joan totul a mers foarte bine. A fost teren valonat cu urcari destul de scurte si zone alergabile. Am incercat sa alerg pe unde s-a putut. Coborarea la St Joan a fost destul de abrupta, cu putin noroi si am facut-o ezitant si cu precautie, sa nu fac vreo prostie cu glezna. La St Joan mi-am facut un flask de Maurten si am luat un gel.
A inceput urcarea lunga (peste 1100m dif pozitiva de nivel) catre Coth de Varrados. Am dus-o bine, ritm constant, desi treptat am iesit din padure si caldura a inceput sa se simta. Mihai s-a mai oprit pentru apa asa ca il asteptam sa ne regrupam.
Totul ok pana la Coth de Varrados dar in punctul de realimentare dezastru. Am stat mult sa
reumplem flask-urile (undeva la 15-20min la coada). Probabil eram situati undeva in grosul plutonului asa ca era full cand ajungeam. Mihai nu gasea nimic de la Naak . Cei din punct erau complet depasiti de numarul de concurenti ce sosea. Am reusit sa plec cu cele 3 flask- uri pline (doua cu Maurten si unul cu apa).
Urma o portiune iar de 17km fara apa, 100% prin soare si cu urcare la 2550m. Am trecut-
o bine, nu tin minte sa fi avut probleme, altitudinea nu am resimtit-o prea tare, in concluzie, ok. Il mai asteptam pe Mihai sa ne regrupam. Coborarea tehnica de la minele de fier pana la Montgarri, am facut-o din nou in ritm de conservare, cu atentie la terenul tehnic, cu pauza de pipi si regrupari. Mihai nu prea mai avea chef de alergat dar incercam sa-l motivez. Pe portiunea asta a dat fail calculul initial al nutritiei. Am terminat gelurile se jeleurile si am
ramas in doua flask-uri de Maurten deja incepute. Am luat un gel Betafuel de la Mihai iar lichidul l-am pastrat mai mult pentru hidratare
Punctul de la Montgarri in sfarsit era ok organizat, si din cauza ca plutonul se rarefiase pe coborarea lunga. Aici am reusit in sfarsit sa iau si cate ceva din puncte (sandwitch cu unt de arahide, cola), am reumplut flask-urile cu Maurten.
De aici urma o portiune ce pare usoara pe hartie (5km in usoara urcare pana la Beret). Am
perceput-o mult mai lunga si cu mai multa urcare. Am dus-o in ritm lejer, cu ceva pauze de regrupare cu Mihai. Aveam chef sa-i dau mai tare dar m-am temperat. Din nou am incercat sa-l motivez pe Mihai sa alerge portiunile plate si in coborare. Pe portiunea asta am luat al doilea gel betafuel de la Mihai. Am dat mesaj Andreei sa imi suplimenteze nutritia la Beret (sa mai aduca extra geluri) .
Am ajuns la Beret la 17:20 (10h:50min de la start). Eram intr-o stare buna, moralul excelent (niciun gand negru de abandon). Aici am mancat paste, orez, paine, am baut cola, am reumplut flask-urile, am pus in vesta nutritia ce ar fi trebuit sa ma tina pana la Arties, am schimbat tricoul, sapca). Aveam soseste in dropbag dar nu le-am schimbat. Am uitat la cat am plecat, dar am stat cam 20-25min in punct.
Am plecat de la Beret, cu ploaia amenintatoare in spate. Dupa o scurta portiune de platou,
in usoara urcare, a inceput lunga coborare catre Salardu unde ploaia alterna cu perioadele de soare iar peisajul se deschidea spectaculos. Aici a fost un moment in care nu mi-am simtit chiar ok picioarele pe coborare iar stomabul era inca plin de mancare solida. Simteam ca nu pot sa-mi activez corpul dupa pauza de la Beret. Nu a mers chiar ok coborarea dar a fost 80% alergata, desi in ritm lent. Jos in Salardu te distrugea psihic traseul, coborari pe piatra cubica, portiuni de urcare pe asfalt prin oras, iar coborari si intr-un final o rampa abrupta pana la sala de sport din Salardu. Din Beret pana in Salardu am incercat sa bag jeleuri si geluri si mai putin lichid (ca imi simteam stomacul plin). Din punct nu am luat decat apa minerala dar am remarcat sa se formase o basica in talpa…ar fi trebuit schimbate macar sosetele la Beret.
Din Salardu a inceput o urcare care la inceput era lina si pe care am facut-o in ritm de mers, cu putine zone de alergare (aici ma tempera Mihai sa nu merg prea tare ). Treptat rampele se urcare se accentuau dar si nebulozitatea crestea, se auzeau tunete, initial indepartate. In zonele de padure aproape se facuse noapte, atat de apasator era plafonul de nori. Apoi a inceput ploaie usoara, care aproape de Banhs de Tredos s-a transformat in ploaie torentiala cu tunete si fulgere in apropiere. Ajunsi in punct am aflat ca s-a suspendat cursa, initial 40min, apoi definitiv :P. A durat putin pana ne-am incalzit, a trebuit sa apelam la echipamentul obligatoriu ce pana atunci a stat uscat in rucsac. Am testat chiar si folia de supravietuire, pentru un plus de caldura cat timp am asteptat reluarea cursei.
La Banhs de Tredos aveam parcursi 71km si 4000m diferenta de nivel. Aveam moralul bun,
picioarele erau ok, stomacul era si el bine. Chiar si dupa ce am stat in picioare si pe jos aproape 3h, daca ne-ar fi spus ca reporneste cursa, as fi continuat.
Nutritia pana la Beret:
buc | Total carb | |||||
SiS Beta Fuel Energy Chew Jeleu | 190kcal | 46g carb | 3 | 138 | ||
Maurten Drink Mix 320 | 320kcal | 80g carb | 8 | 632 | ||
SiS Go Betafuel Gel | 158kcal | 40g carb | 5 | 200 | ||
970 | Carb/h | |||||
88.18 |
Cu ce am mai mancat solid la Mongarri, cred ca au fost undeva la 90g carbs/h.
Dupa Beret, cred ca a fost mai putina nutritie si prin faptul ca a fost mai multa coborare. Stomacul l-am simtit din nou ok de la Salardu.
Desi initial sentimentul a fost de dezamagine pentru ca nu am avut ocazia de a duce la final prima cursa de peste 100km, pana la urma am fost multumit de cum a raspuns corpul in cei
71km. A contat mult pregatirea in lunile dinaintea cursei, desi cu 3 saptamani inainte am avut emotii mari ca voi rata concursul din cauza unei entorse urate la glezna ce m-a tinut pe bara aproape 10 zile.